15 detsember 2018

Piret Raud - Kõik minu sugulased (2017)

Eks igaühe suguselts on omanäoline ja erakordne. Kuid kindlasti on mingid põhitüübid, kelle variatsioone me leiame pea igast suguvõsast. Näiteks on paljudel kindlasti üks onu või vanaonu, kes kasutab sidesõnade asemel hoopis erinevaid sarvilisi tegelasi. Või hoopis üksik vanatädi, kes on terve oma elu olnud nõnda pahur ja kuri, et pere pisemad tema külla tulekul oma tubadesse peitu poevad. Kuid kindlasti on kõigil peres üks ütlemata armas vanaema, kes teeb maailma kõige maitsvamaid pannkooke (ise kutsub ta neid muidugi lihtsalt kookideks) ning rammusamat hakklihakastet.

Sellistest toredatest ning ka natuke tüütutest sugulastest räägibki meile juba koolipoisi staatusesse tõusnud Aadam Piret Raua lasteraamatus "Kõik minu sugulased". Aadama suguseltsi kuuluvad ikka eriti põnevad tegelased, kellega tahaks oma elus kohe kindlasti kokku puutuda. Näiteks tädi Mari, kes on vabakutseline tummfilminäitleja ja kolis hiljaaegu akvaariumi elama või onutütar Leena, kes oli ülitalendikas noorsportlane, aga muutus mingiks ajaks porgandite ületarbimise tõttu kahjuks šokolaadijäneseks ja loodetud olümpiamedal jäigi võitmata. 

Aadam on igal juhul õnnega koos, et tal on nõnda värvikas ja suur suguvõsa. Õpetussõnade ja elutarkustega ujutatakse Aadam lausa üle. Nutika poisina paneb ta need kõik omale tulevikuks kõrva taha ja helde poisina jagab ta neid kõiki ka meiega. Vaadake, et teil siis ikka kõrvatagustes ruumi oleks, et kõik need tarkuseterad sinna ära mahutatud saaks.


Andmed:
Piret Raud, Kõik minu sugulased, Tänapäev, 2017, lk 116

Linke netiilmast:
Jaanika Palmi arvustus ELK's

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar