24 jaanuar 2019

Mihkel Mutt - Kõik on hästi (2018)

Lugedes kogumikku "Kõik on hästi" valdab mind tunne otsekui istuksin suures hämarduvas ülikooli auditooriumis, kus on käimas isand Muti loengusari "Õhtumaa tõusud ja mõõnad".

Suurearvuline kuulajaskond on hiirvaikne ning kuulda on ainult arvutiklahvide kiiret klõbinat. Lektor kõnnib üliõpilaste ees rahulikul sammul edasi-tagasi ja räägib nii Rooma impeeriumist, Lev Tolstoist kui ka nutitelefonist.

Kõik tundub järsku nõnda selge ja lihtne. Peenikesed punased niidid, mis jooksevad mööda ajatelgi ja maakaarte, jõuavad kõik praegusesse hetke välja ning moodustavad äraütlemata põneva mustri. Me oleme osa sellest ja see kõik on osa meist.

Tunnid on märkamatult möödunud ja õhtu kätte jõudnud. Isand Mutt tänab meid tähelepanu eest ja hakkab oma loengumaterjale kokku sättima. Keegi auditooriumi tagumises otsas paneb järsku tuled põlema. Kissitame silmi, ringutame ja hakkame meiegi lõpuks kodu poole sättima. Samas teame momentaalselt, et see on üks nendest loengutest, kuhu end ka kõrge palaviku või pohmelliga kohale veame.


Andmed:
Mihkel Mutt, Kõik on hästi: Mõtted II, Fabian, 2018, lk 192

Linke netiilmast:
Raamatu "Kõik on hästi" esitlus Rahva Raamatus
Jürgen Rooste arvustus Eesti Päevalehes
Peeter Helme arvustus ERR'i kultuuriportaalis

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar