15 detsember 2019

Tuul Sepp - Allikahaldjas (2019)

Mis saab unustusse vajunud kangelastest või müütilistest olenditest? Või hoopis meid kunagi kimbutanud tõbedest? Kuhu nad kaovad, kui neist on meie maailmas saanud ainult sõnad vanades ja paksudes raamatutes? Mina neile küsimustele seni küll vastust ei osanud, aga õnneks kohtusin ma Hõbe ja Kaarnaga, kes mind natuke selles osas valgustasid.

Tuleb välja, et on olemas selline müstiline paik nagu Unustusemaailm. Hõbe ja Kaaren käisid seal täitsa omapäi ära ning selleks ei pidanud keegi neid isegi ära unustama. Vaja oli hoopis suurt ajaloohuvi ning usku, et vanades muinasjuttudes ja muistendites on ikka terake tõtt ka sees. Need kokku segada pealehakkamise ja uudishimuga ning oledki valmis väikeseks rännakuks Unustusemaailma.

Hõbe ja Kaaren rääkisid, et kohtasid seal tervet rida kummalisi kujusid: "lahtise peaga" Suurt Tõllu ja ratastoolis Kalevipoega, sõbralikku Saunavaimu ja alati näljast Kaevunäkki, eestlaste iidseid kuningaid ja ennast meist kõvasti targemateks pidavaid neandertallasi. Kahjuks nad väga kaua seda maailma uudistada ei saanud, kuna sealt oli meie juurde kolm tegelast möllama pääsenud. Ei saa ju lasta Halltõvel 21. sajandil mööda Eestimaad ringi kollitada.

Kui sul tekkis soov Unustusemaailma elanikke natuke unustusest päästa ja nendest rohkem teada saada, siis soovitan Hõbe ja Kaaren üles otsida. Kindlasti küsige neilt, mis värk selle verise härjapeaga oli ja kuidas metsas ära eksides kodutee taas üles leida. Neil on kõik kenasti oma päevikutesse kirja pandud ja võivad sulle sealt nii mõndagi põnevat ette lugeda.

PS: Natuke tegi kurvaks, et raamatu illustratsioonid olid mustvalgetena ära trükitud. Juba natuke hele- või tumerohelist värvi (sarnaselt kaantele) oleks raamatu müstilisele kogupildile kõvasti juurde andnud.


Andmed:
Tuul Sepp, Allikahaldjas, Varrak, 2019, lk 232

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar