16 märts 2020

Reet Hiiemäe - Usundid ja vaimsed õpetused Eestis (2019)

Juba täielikuks mantraks on saanud "fakt", et Eesti on üks maailma vähem usklikke riike. Olen kuulnud, kuidas seda mainitakse vestlustes isegi härda uhkusega. Eriti välismaalastele Eestit tutvustades! Kuid tegelik pilt on ikkagi natuke teistsugune.

Jah, eestlased pole pühapäeval kirikusse ronijad (kui just jõuluaeg kätte pole jõudnud), aga see ei tähenda, et neil poleks huvi vaimsuse ning millegi meist kõrgema ja igavikulisema järele. Tegelikult on eestlased uskumatult uudishimulikud ja otsivad seda "õiget teed" ikka pidevalt ja igalt poolt. Olgu selleks maagilised numbrid, inglid, hingeloomad, Vigala Sass, taoism, müstiline Anastasia, voodoo nukud, meid külastavad olendid teistelt planeetidelt, pendlid või Jeesus Kristus isiklikult. Selle juures on kõige toredam see, et meil on vabadus neid kõiki uskuda ja rahulikult oma valitud rada mööda minna.

Kõigist nendest rohkem või vähem sissetallatud radadest ning neil jalutajatest räägibki Reet Hiiemäe väga asjalik ülevaateteos "Usundid ja vaimsed õpetused Eestis". Soovitan selle raamatu tõesti ette võtta ja natuke oma maailmapilti avardada. Maailmapilti meie endi keskel elavate inimeste kohta, kellest näiteks 54% arvab, et inimese iseloomu ja saatust mõjutab tähtede/planeetide seis tema sünnihetkel. Tule veel ütlema, et me oleme usukauge rahvas siin kaugel põhjalas.


Andmed:
Reet Hiiemäe, Usundid ja vaimsed õpetused Eestis, Varrak, 2019, lk 304

Linke netiilmast:
Autori ettekanne Tartu Linnamuuseumis
Andres Laiapea arvustus Telegrammis
Autor saates "Hommik Anuga"

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar