22 oktoober 2024

Tiina Laanem - Liisu laseb jalga (2024)

Üle tüki aja on tore lugeda taas mõnd lasteraamatut, eriti veel nõnda sooja ja südamlikku nagu "Liisu laseb jalga". Kuid laste maailm ei ole ainult üks lõputu suvi ja pannkoogid maasikamoosiga. Sama kehtib ka lastekirjanduse kohta. 12-aastane Liisu on nimelt jõudnud punkti, kus ta näeb ainsa lahendusena oma muredele kodust jalga laskmist (eesmärk on jõuda Turus elava vanaema juurde). Tema elus viimastel aastatel toimunud muutused ning vanemate valikud on ta selle otsuseni. Kui ainult oleks juba suur ja saaks ise otsustada oma elu üle.

Oma teekonnal vanaema juurde mõistab Liisu, et täiskasvanute elud polegi nõnda lihtsad. Ei saa teha ainult seda, mida süda ihkab (näiteks tuleb teha tööd, mis sulle ei meeldi). Elus tuleb teha keerulisi valikuid ja nende eest ka vastutada. Aga oma mõtete jagamine ja avatud suhtlus toob ellu uusi valikuid, mille peale üksi pead vaevates ei tulekski.

Nõnda teebki Liisu teekonnal Võrust Turgu ka mitu väikest sammu suureks saamise suunas. Ehk tunduvad meile täiskasvanutena need väikesed arengud iseenesestmõistetavatena,  kuid noore inimese jaoks on tegemist väga oluliste etappidega maailmapildi kujunemisel. Tiina Laanem väärib siinkohal igati kiitust, et ta on suutnud selle hetke Liisu elust niivõrd kenasti raamatukaante vahele püüda. Usun, et "Liisu laseb jalga" annab paljudele väikestele lugejatele võimaluse nende teemade üle arutada ja mõtestada nii iseseisvalt kui ka kodustega. Ja seda peakski üks hea lasteraamat tegema.

PS: Olen seda vast juba mõne eelneva Sirly Oderi illustreeritud raamatu puhul öelnud, kuid tahan veel kord korrata, et tema puhul on tegemist selgelt minu hetke lemmikillustraatoriga lasteraamatute osas. Kunstnik annab lasteraamatule nõnda palju juurde! Loodan, et kirjastused mõistavad seda ning ei hakka minema odava ja kiire AI kunsti teed. Kuid see on juba täiesti omaette teema.


Andmed:
Tiina Laanem, Liisu laseb jalga, Pegasus, 2024, lk 152

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar