23 jaanuar 2021

Jaanus Vaiksoo - King nr 40 (2020)

Ei jõudnudki väga palju vett merre voolata, kui peale Kingamehe juhtumit uuesti Pauli ja Minnat kohtasin. Kuigi Pauli jalanumber oli vahepeal uude kümnendisse jõudnud ja Minna võetud Soome püstkõrva kutsikas Valter mõne kuuga korralikuks mürakaruks sirgunud, siis kõige suurem muutus laste elus oli see, et läbi oli saanud viies klass ja suur suvi oli lõpuks kätte jõudnud. 

Aga suvi on ju suurepärane aeg koos sõpradega matkamiseks. Nõnda suunduvadki Paul, Minna, Hugo ja Katja kanuumatkale, et saada natukeseks linnakärast eemale ja koos paar toredat päeva veeta. Kuid vorstikeste grillimisest lõkke kohal ja looduse nautimisest ei tule suurt midagi välja, sest Salujärvel satutakse röövpüüdjate hämarate tegude keskele, mille päevavalgele toomisest saabki Pauli ja Minna uus juhtum.

Vaiksoo liigubki "King nr 40" aina enam klassikalise noortekrimka radadele. Hakkab välja kujunema tüüpiline detektiivide kolmik (Paulile ja Minnale tuleb raamatu teises pooles abiks Pauli pinginaaber Ats), täiskasvanud muutuvad aina enam taustajõududeks ning kadumas on ka esimesest osa iseloomustanud maagilisus.

Isiklikult olid selliste suundumustega pigem rahul. Ehkki "King nr 40" on sellest tulenevalt andnud ära oma erilisust ja sarnaneb seetõttu paljude teiste noortekrimkadega, siis Vaiksoo loodud särav tegelaskond ja väga hea jutustamisoskus hoiavad seda, ja loodetavasti ka tulevasi osasid, kodumaiste krimkade esirinnas. Mina jään igatahes "King nr 41" ootama.


Andmed:
Jaanus Vaiksoo, King nr 40: Salujärve linask, Ärkel, 2020, lk 192

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar