29 aprill 2021

Tiina Laanem - Kollase Kassi Komando (2020)

Mõne piirkonna või linna kirjandusõpetajate peale olen ikka juba päris "kade". Tartust ja Supilinnast ei hakka ma isegi rääkima. Nemad elavadki keset kirjandust. Kuid tundub, et ka Tallinnast lääne pool elavad noored lugejad võivad aina tihedamini leida neile tuttavaid paiku raamatukaante vahelt (näiteks Vääna).

Tiina Laanemi "Kollase Kassi Komando" pakub sellist äratundmisrõõmu nüüd ka Keila kandis elavatele raamatusõpradele. Kuigi alguses tundub Laanemi raamat sammuvat klassikalist noortekrimkade rada (noored "detektiivid" asuvad iseseisvalt uurima nende kodukandis aset leidnud kriminaalset sündmust), siis loo arenedes võtab see päris huvitavaid käänakuid ja lõpplahendus oli isegi päris ootamatu.

Samuti käsitletakse raamatus noorte suhtumist looduskaitsesse, tarbimisühiskonda ja neid ümbritsevasse elukeskkonda (näiteks arvestamine naabritega). Laanemi loodud tegelased on aktiivsed ja tundliku ühiskondliku närviga lapsed, kes otsivad võimalusi, et meie planeedil oleks natukenegi helgem tulevik. Usun, et raamatus aset leidnud sündmused ja osade tegelaste tegude üle annab näiteks klassis vägagi huvitav diskusioon püsti panna. Kuigi osad päevakajalised teemad võivad paari aasta pärast uutele lugejatele (loodetavasti) juba arusaamatud tunduda, siis kokkuvõttes on "Kollase Kassi Komando" kindlasti tore uustulnuk meie lastekirjanduse kirevasse riiulisse.


Andmed:
Tiina Laanem, Kollase Kassi Komando, 2020, Pegasus, lk 166

Linke netiilmast:
Allar Viiviki arvustus ajalehes Harju Elu

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar