25 detsember 2014

Evelin Kivimaa - Arvo Kukumägi. Alasti elu (2009)

Kas selle raamatu peategelane ongi üldse Kukumägi? Äkki hoopis Alkoholism? Arvo Kukumägi on kindlasti ürgne talent või täpsemalt mees Setomaa metsast. Tema anne leiab väljenduse eelkõige kinoekraanil. Rutiinne repertuaariteateri töö jäigi tema hingelaadi jaoks sobimatuks paigaks. Seda mitte viinavõtmise tõttu (viina võtvaid näitlejaid on meil teatrites alati töötanud ja isegi aastakümneid ametis vastu pidanud), vaid ikka tema püsimatu ja raamidesse mitte mahtuva sisemaailma tõttu. 

Filmilinaga on teised lood. Film nõuab teistsugust elustiili ning -tempot. See sobib paremini Kukumäega ning toob temas esile parema/andekama poole. Ega meil neid "filminäitlejaid" ju palju polegi. Alati öeldakse eesti näitlejate kohta kinoekraanil, et mängivad "kui laval" või "teevad teatrit". Kuid Kukumägi on ekraani alati aus ja usutav olnud. Pole tekkinud tahtmist tagareast vahele hüüda: "Ei usu! Ei usu!!!". Isegi Sandra (üks kõige karmimaid eesti filmikriitikuid) kiitis kord taevani filmi "Metskannikesed" (loodan, et filmiga ei eksi), kus Tõnu Kark ja Kukumägi mängisid peaosades. Sandra kiitus eesti filmile on sama, mis Pääsukese märk mõnele eesti toiduainele.

"Karikakramängu" reklaamplakat

Kui võtta raamatust "Arvo Kukumägi. Alasti elu" filmist ja näitlemisest rääkivad peatükid välja, mis siis alles jääb? Üks oma eluga sassis vananev seto, kes end vaikselt surnuks joob. Inimene, kelle viinahimu on niivõrd suur, et hüppab lukus korteriukse tõttu Lasnamäe korterelamu kolmanda korruse aknast alla, selleks et minna Priisle poodi uut konjakipudelit tooma. Kõige selle kurva ja kohati halenaljaka juures on südantsoojendav, et Kukumäel on alles jäänud palju temast tõesti hoolivaid sõpru. Tema sõbrad on teda alati proovinud pinnale tagasi tõmmata, kui elumerelained Kukumäel jälle üle pea kokku löövad. Kahjuks seto vere vastu ei saa, proovi kuidas tahad (seda tean omadest kogemustest).


Andmed:
Evelin Kivimaa, Arvo Kukumägi. Alasti elu, Menu, 2009, lk 212

Linke netiilmast:
"Arvo Kukumägi. Alastu elu" ELLU-s

Tiiu Laksi arvustus Eesti Päevalehes
Hendrik Alla arvustus Postimehes

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar