07 detsember 2014

Täheaeg 12: Musta Roosi vennaskond (2013)

"Täheaeg 12: Musta Roosi vennaskond" pöördub tagasi teada-tuntud kogumikusarja ülesehituse juurde: paar tuntud ulmekirjaniku teksti, mõni debüüt, tõlkelugu ja artikkel. Selle kogumiku teeb eriliseks varalahkunud Lew R. Bergi käsikirja jäänud lühiromaani "Musta Roosi vennaskond" avaldamine. Tegemist on äärmiselt kiiduväärse ettevõtmisega ja kummardusega kirjanikule. Kahju ainult, et feodaalse kosmoseooperina kirjutatud teos katkeb just kõige põnevama koha peal ja lauset "To be continued..." ei järgnenudki. Lühiromaan tekitas soovi raamaturiiulist üles otsida teisigi Lew R. Bergi teoseid, eelkõige tema mahukamat romaani "Must kaardivägi". Arvan, et olles nüüd ajateenistuse läbinud suudan romaanis valitsevaid karme hierarhiasuhteid palju paremini mõista ning suudan vahet teha seersandi ja majori auastmete vahel. 

Kogumiku kahe kandvama teksti autoriteks on Siim Veskimees ja Maniakkide Tänav. Veskimehe jutt "Asteriuse kodutee" on vaieldamatult minu lemmiktekst autori sules. Tavaliselt Veskimehe tekstides olevad puudused ei häirinud seekord ning minu üllatuseks oli kirjanik ka huumorisoone üles leidnud. Läbi sajandite toimunud tulnukate inimröövidele lihtsa ning samas geniaalse põhjenduse väljapakkumine oli meeldiv üllatus (kosmilisele loomaiale on lihtsalt uusi "puuriloomi" tarvis). Maniakkide Tänava tekst "Au ei olegi vaja" viib meid estronautide juhtimisel tagasi postapokalüptilisse Eestisse, mida tutvustati kogumikus "Saladuslik tsaar". Puhtalt estronautide poolt kõneldava estinglish'i keele tõttu soovitan seda juttu lugeda. Varsti polegi selline segakeel enam ulmekirjanduse pärusmaa.

Ulmemaastiku uustulnukad on Manfred Kalmsten ("Põgeneda Rottidelinnast") ja Helena Alexandra Altroff ("Defectis"). Mõlema jutu puhul jäi vajaka maailmade lahtikirjutamisest ja mastaapsusest. Mõlemad tekstid meenutasid natuke sajandi alguses "Algernonis" ilmunud juhuloomingut. Mõte on olemas ja siht silme ees, kuid tarvis läheb lihtsalt suuremat ulme kirjutamise praktikat. Kuid mõlema autori puhul on selgesti näha, et pideva harjutamise tagajärjel võivad neist meistrid saada.

Olen mitut puhku mõelnud, et Stalkerite juurde tuleks luua ka "Aasta artikli/essee" kategooria, kuid selle võiks ilmselt kohe nimetada ka "Aasta Sulbi" kategooriaks. Samas ehk innustaks sellise kategooria loomine enam kirjutajaid/lugejaid ka ulmekirjandust ning sellega kaasnevaid nähtusi enese ja teiste jaoks lahti mõtestama. Loetud romaani, luuletuse või lühijutu teistega koos arutamine/analüüsimine on minu jaoks alati lugemiselamusele vähemalt kolmandiku lisandväärtust juurde andnud.


Andmed: 
Raul Sulbi (koostaja), Täheaeg 12: Musta Roosi vennaskond, Fantaasia, 2013, lk 268

Linke netiilmast:
"Täheaeg 12: Musta Roosi vennaskond" ELLU-s

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar